maanantai 24. helmikuuta 2014

Loma auringossa

Koska jostain syystä en saa aikaiseksi ladata korukuvia kamerasta koneelle ja edelleen blogiin, kerron muutaman sanan edemenneestä lomasta aurinkoisella Teneriffan saarella.

Jokainenhan valitsee lomansa ja kohteensa omien mieltymysten ja toiveiden mukaan eikä minulla ole tapana puolustella tekemisiäni mutta koska jotkut kyseenalaistavat Kanarian saarille matkustamisen niin kerronpa muutaman syyn ja totuuden, miksi olemme jo kuusi kertaa saarilla käyneet.
Meidän perheessä on 3 kouluaikojen mukaan elävää, pari oppilasta ja yksi ope. Rajoittaa jo aika paljon matka-ajankohdan ja pituuden valintaa eli yleensä lomailemme koko perhe koulujen loma-aikoina. Toki olemme ottaneet vapaapäiviä kouluista esim. pidennettyyn viikonloppuun mutta jo yläkoulun kurssimuotoisuus aiheuttaa sen, että parin viikon poissaolo tiputtaa oppilaan kärryiltä hetkessä. Ja mitä lomaa se on jos koulukirjat ovat mukana ja läksyjä tehdään? Kallistahan matkailu on juuri koulujen loma-aikaan tai vaikka pääsiäisenä mutta säästellään sitten muualla jos matkaan halutaan. Tämä on meidän valinta, jokainen tekee toki miten itse haluaa.

Vanhin lapseni ei ole erityisyytensä vuoksi halunnut koneeseen sitten lapsuusvuosien, ei ehkä jaksaisi istua paikallaan edes 3 tunnin lyhyttä lentoa, eikä oikein nauti auringon lämmöstä vaan tuskastuu kotimaan helteissäkin melko nopeasti. Siispä hän on jäänyt kotimaahan aurinkoreissuillamme, isovanhempien ja sukulaisten ja hoitajien sekä nyt jo ns. tilapäishoitopaikkaan, sillä yksin ei voi jättää. Ja siten tämä on lomaa meille vanhemmillekkin hänen hoitamisestaan sekä nuoremmalle omaa aikaa vanhempien kanssa. Ainakin nuorempi vielä suostuu ja haluaa meidän kanssa matkustaa ja valikoi mielellään matkakohteita. Ensimmäinen lomamatka ilman vanhinta lasta oli melkoisen vaikeaa minulle, olin täynnä itsesyytöksiä siitä kuinka voin jättää lapsen toisten hoidettavaksi kokonaiseksi viikoksi, en niinkään ollut huolissani siitä etteikö jokainen hoitaja olisi osannut hoitaa häntä hyvin vaan lähinnä huolehdin muiden jaksamisesta ja heidän vaivaamisesta. Nyt onneksi on ihana hoitopaikka missä nuoret ammattilaiset ovat nuorten kanssa ja tekemistä riittää. Ja esikoinen jää sinne mielellään. Nytkin kyllä isovanhemmat auttoivat ensimmäisen viikonlopun ja siitä olen niin kiitollinen. Alun alkaen oma äitini sanoi meidän tarvitsevan lomaa ja hoitavansa esikoisen. Ja neuvoa on nyt sitten kuusi kertaa noudatettu.
Mutta siis, ihmettelyyn, lähinnä pikkuveljeni puolelta, miksi kuudes kerta Kanariansaarille. Hän kun ei käy massaturistipaikoissa eikä varsinkaan Kanarialla niin selvennetään mikä siellä vetää puoleensa.
1) talvella viikon loma lämpimässä lyhyen/lyhyehkön lennon takana, vaihtoehtoina Kanaria tai Egypti, muualla yhtä lähellä ei takuuta lämmöstä. Ja Egypti on arveluttanut rauhattomuudellaan jo vuosia ja niinhän siinä kävi, että se lomailulta suljettiin syksyllä.
2) Kanarian saarilla hintataso on melko matala. Jos haluaa itse tehdä ruokaa ja säästää siinä niin siellä se ei paljoa maksa. Varsinkin isot perheet hyötyvät tai aina nälkäisen teinin vanhemmat. Ja ensimmäisen kerran koskaan otimme tälle matkalle allinclusiven, jotta teini saisi syödä niin paljon kuin jaksaa ja pikaisen laskutoimituksen jälkeen totesimme hinnan kuitatuksi kahdessa päivässä, loppuaika oli pelkkää plussaa.
3) nähtävää ja tekemistä riittää saarilla vauvasta vaariin. Vieläkään ei olla käyty vesipuistoissa, minun onnekseni, ja seuraavan matkan ehdoksi laitoin käynnin La Gomeran saarella, laivamatka taittuu nopeasti saarelta saarelle. Eläinpuistoja on joka saarella usempikin sekä muita teemapuistoja lapsille. Golfia voi pelata jokapuolella ja muutkin urheilulajit hoituvat joka saarella.
4) takuuvarma lämpö ja aurinko talvella vaan ei liian kuuma kuten ehkä Thaimaassa, minä nautin kuumuudesta mutta mies ei. Kompromissina siis hyvä. Ja vaikka valtameri ei niin kauhean lämmin ole talvella niin kyllä siellä pakko on pulikoida ja nauttia isoista aalloista. Teinin lempipuuhaa on aina ollut bodyboard-surffaus ja siellähän tuo nytkin viihtyi aaltoja metsästämässä.

Turisteja saarilla riittää joka lähtöön, se on myös takuuvarmaa, mutta jos matkaseura on hyvää niin mitäpä niistä muista säheltäjistä välittää, ja toisaalta joskus on mukava tutustua eri maalaisiin kanssaolijoihin vaikka hotellissa, tai ihan vaan toisiin suomalaisiin. Tällä kertaa me olimme ihka ainoat suomalaiset todella isossa hotellissa ja sekin oli kyllä hauskaa, sai vapaasti ääneen ihmetellä kuinka britit söivät aina sitä samaa, miksi naapuripöydän setä mulkoili ja ihmetteli kun söimme isot lautaselliset salaattia vaikka tarjolla oli mitä herkkuja. Eipä tiennyt setä, että jopa teinimme ymmärtää sujuvasti englantia, vaan jatkoi ihmettelyjään. Mutta myös ihana vanhempi brittipariskunta jutteli kanssamme ja maailma avartui taas puolin ja toisin.

Ravintoloita saarella riittää, eteläkärjessä n. 2000 ravintolaa mistä valita. Ravintoiden negatiivisin puoli on sisäänheittäjät joista yksi jopa yhdellä matkalla tarttui miehen käsivarteen ja huusi miksi menemme rannan ravintoloihin kun tämä hänen olisi ihan hyvä. Kyllä jäi käymättä siinä paikassa. Osaammekin jo katsoa onko sisäänheitttäjiä lähettyvillä ennen kuin menemme lukemaan menuja. Parhaimmat ravintolat eivät sisäänheittäjiä tarvitse tai ainakaan agressiivisia ja niitä me suosimme. Yksi hyväksi havaittu keino millä ravintolan taso selviää on vessassa käynti: jos vessa on siisti, ruoka on mitä luultavammin hyvää ja laadukasta ja päin vastoin. Hintahaarukka on todella halvasta ihan kohtuu kalliisiin ja tasokkaisiin, joten luulisi kaikille löytyvän jotain. Ja halvin olut mitä ravintoloista löysimme oli iso tuoppi eurolla, viinipullon saa alle kympistä usempaan kymppiin ja pullollinen limsaa muutaman euron, kaupassahan se maksoi n. 90 senttiä. Joten jo kolmen aikuisen (siis 2 aikuista ja yksi suurisyömäinen teini) illallinen voi maksaa noin satasen juomineen ihan hyvässä ravintolassa, kallein meille oli 3 ruokalajia juomineen 150 euroa. Halvimmillaan ollaan rannalla syöty 3 ruokalajia juomineen 30 euroon mutta siitä jäi teinille vielä nälkä ja tarvitsi lisäruokaa...

Saarilla on myös ihan ok shoppailu mahdollisuudet, löytyy halpoja ja kalliita kauppoja, feikki- ja oikeita merkkituotteita. Tällä matkalla löysimme Porshe design shopin, oheistuotteita Porshen ystäville, ei kyllä kysytty olisko autoa saanut tilattua. Ja aika hyvät alet näin helmikuussa useimmissa kaupoissa vaikka jäimme kyllä teinin kanssa miettimään olisiko siellä kuitenkin ale-aika aina? Mutta muutama merkkipaita löytyi miespuolisille hyvään alennukseen ja vielä ihan tarpeeseen. Ja yksi merkki mistä itse tykkään vaan en raaski kauhesti ostaa on Desigual. Olen ostanut Lanzarotelta laukun viime vuonna, Espanjan hinta on jo valmiiksi halvempi kuin EU-hinta ja sattuipa oleman vielä alessa niin raaskin vihdoin ostaa. Nyt mukaan lähti puserot itselle ja esikoiselle, hinnat yli kympin halvempi kuin täällä tai netistä. Mutta nyt shoppailut oli tehty yhtenä iltana ja lähtöpäivän aamuna ja kaikki sellaista mitä tarvitsimme ja mistä oli hyötyä.

Eli kokonaisuudessaan saaret sopivat perheille jotka haluavat olla rannalla, perheille jotka haluavat nauttia yhdessäolosta ja lämmöstä, kauniista ja karuistakin maisemista, seikkailuista, oikeastaan ihan mistä vaan niin saarilta löytyy, tänä talvena jopa lunta. Niille, joilla on mahdollista matkustaa muina kuin koulujen loma-aikoina, todella suosittelen muina aikoina matkustamista :) ja ihan sinne minne haluaa. 

Nyt taidan etsiä ensitalvelle uutta lomakohdetta tai sitten sitä samaa vanhaa mutta mukavaa Kanariaa! Tai jos aikaisemminkin jo pääsisi matkalle.......

Aurinkoterveisin

KatMan

ps. ihan mahtavaa jos jaksoit lukea loppuun saakka :)
huomenna voisin itse jaksaa ladata niitä kuvia...

10 kommenttia:

 1. Ei todellakaan ole mitään vikaa siinä, että matkustaa samaan lomakohteeseen, jos se tuntuu itsestä hyvältä ratkaisulta ja teidän perhehän kertomuksesi mukaan nauttii lomailusta Kanarialla. Ostaahan ihmiset loma-asuntoja ja -osakkeita, ja viihtyvät lomillaan tutuissa paikoissa. Pääasiahan on että lomalla rentoutuu. Minulla on aukko "sivistyksessä" - en ole koskaan matkustanut Kanarialle, vaikka teen vuosittain vähintään 2-3 matkaa ulkomaille - nykyisin lähinnä kaupunki- ja urheilumatkoja tuttujen porukoissa. Espanjan mantereella olen tainnut käydä neljä kertaa ja mukavahan siellä on lomailla. Uutta matkaa vaan suunnittelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän mekin ajattelemme ja nautimme vain lomasta, ei kohde sinänsä ole aina pääasia. Toki ollaan käyty kaupunkikohteissa ja suunnitelmissa aina muutkin kohteet mutta tuo talvilomaviikko on mikä on olosuhteiden pakosta ja silloin haluamme nauttia auringosta nopsaan. Meillä taas aukko on kaukomatkailussa mutta kyllä sinne aasiaan päin vielä päästään :)

   Poista
 2. Mä oon kerran käynyt Kanarialla ja kerran Thaimaassa, siinäpä mun rantakohteet. Ja molemmissa on omat hyvät puolensa. Thaimaahan asti ei viitsi viikon takia matkustaa, siellä on oltava minimissään kaksi viikkoa, ihan jo sen takia, että lennot kestävät ainakin 10h suuntaansa. Kanarialla taas ei ollut yhtä lämmin, mutta koska se on sen verran lähellä, voisi sinne lähteä "vain" viikoksikin lomailemaan. Jokainen lomailee tavallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä minunkin mielestä Thaimaa vaatii pari viikkoa ja muutaman kotiutumispäivän vielä palatessa :) olisi ihanaa sinne lähteä vaikka jouluna jolloin kaikilla pitkä vapaa mutta kun en raaski tytärtä jättää jouluna hoitoon. Sitten kun asuu omassa asunnossa palvelutalossa niin raaskinen lähteä, muutama vuosi vielä odotettava. Mutta siitä lämmöstä varmaan minäkin jo lämpenisin :)

   Poista
 3. Kukin tavallaan ja tärkeintähän on se, että tyyli sopii juuri itselle, omalle perheelle.
  Uskon vakaasti myös siihen, että olette todellakin ansainneet lomahetkenne "pienemmällä" porukalla. Hyvin menneen loman jälkeen on virtaa taas siihen arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Kivitikka, edelleenkään ei ole ihan helppoa lähteä ilman yhtä lasta mutta nykyään en sentään itkua väännä, paitsi melkein kun tuli ikävä :( mutta tosiaan antaa virtaa jaksamiseen!

   Poista
 4. No ensinnäkin toivotan sut lämpimästi tervetulleeks takaisin :).
  Ja toisekseen sanoisin, että meillä ei ainakaan enää vuosiin ole ollut tarvetta etsiä aina vaan uusia lomakohteita, vaan se mikä on just meidän perheelle hyväksi havaittu, sinne on aina kiva palata. Vähän kuin kakkoskotiin, jossa jokainen nurkka on tuttu.
  Työn puolesta oon joutunut siinä määrin maailman eri kolkkia koluamaan, että sen harvan kerran kun lomaa on, ei ole mitään tarvetta mihinkään eksoottiseen omatoimimatkailuun. Päinvastoin. Mitä helpommalla pääsee, sen parempi :). Ikäkysmyskin ehkä,


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka, vaikka mielellään sinne lämpöön olisi jäänyt vaikka asumaan, edelleenkään en välittäisi tästä kylmästä vaikka plussan puolella ollaan. Tänään ikävä tuuli tuntuu luissa ja ytimissä, ikä kysymyskö sekin? Mutta joo, aina ollaan eri hotelleissa oltu, käyty eri paikoissa vaikka maisemat olleet samat. Vielä olis muutama saari tutkimatta Kanariallakin :)

   Poista
 5. Itse kuulun sakkiin joka sitkeästi etsii uuden kohteen joka kerta. Mutta eräs oppilaani kertoi että kuinka kätevää on matkustaa samaan paikkaan joka kerta. Hän kertoi ettei koskaan pety hotelliin, se on joka kerta sama. Hän tietää mistä löytää hyvät ravintolat, hän tietää mistä löytyy hyvät kaupat. Hän on lomalla, eikä hän halua kuluttaa aikaansa etsimiseen. Kuitenkin joka kerta on riittänyt myös uutta nähtävää. Kuulosti melko kätevältä, sillä muistan kiertäneeni hongkongin katuja nälkäisenä etsien ruokapaikkaa josta löytyisi ruokalista länsimaisella merkistöllä. Se on muuten sellanen kohde että jos vaan hoitopaikat lapsille järjestyy ja finanssi tilanne sallii lähdemme uudestaan vaikka uusien kohteiden kannattajiin kuulunkin. Aika näyttää miten käy, sillä keksin monta muutakin paikkaa jonne voisi lähteä aikuisten kesken. Mutta kuten joku jo sanoi, kukin tyylillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, jokainen haluaa lomaltaan erilaisia asioita. Ja kyllähän me suomalaiset ollaan myös kesäisin mökkikansaa, vuodesta toiseen mennään lomaa viettämään samalle mökille :) Niin mekin vaikka viime kesänä taisi tulla minulle mökkeilyä tarpeeksi, yhtään ei haluta sinne pidemmäksi aikaa lomailemaan, viikonloppuja toki voi käydä. Ehkäpä olisi uuden kesälomailun aika? ja matkailu vain aikuisten kesken tai ihan yksinkin on mukava rentouttavaa kun ei tarvitse huolehtia lapsista vaan vain itsestään, tekee hyvää aina välillä :)

   Poista

Kiitos mukavasta kommentistasi!