torstai 23. toukokuuta 2013

Joustolanka

Niin moneen otteeseen on kyselty joustolangan käytöstä, että nyt sitten lupasin HeidiY:lle laittaa omia käyttövinkkejäni tänne.
Ihan ensimmäiseksi, kaikki lähtee langan laadusta
Joustolankaahan saa todella monessa muodossa ja värissä. Tässä kuvaa muutamasta mitä minulla on mutta joista en tykkää. Selvennyksenä miksi en:

Tämä on littanaa joustolankaa, solmut ei pidä millään.

 Tämä 100% jotain on taas joustavaa mutta kun venyttää niin ei palaudu takaisin vaan jää aina venyneeksi.

 Musta mutta niin ohut, ei ole vielä ollut käyttöä, ehkä siemenhelmien kanssa voisi toimia. Tuntuu myös venyvän ja jäävän venyneeksi.

 Stretch Magicit on taas niin tiukkoja että hyvä kun joustaa lainkaan eli liian kovaa. Vaikuttaa myös solmun pitoon.

Ja nyt sitten se mitä käytän aina, kahta eri vahvuutta mutta älkää kysykö valmistajaa. Olen ekan kerran ostanut tuon 25m puolan messuilta, sellaiselta mukavalta vanhemmalta mieheltä, hällä oli myös omia koruja ja jonkun verran lasihelmiä myynnissä. Eli yksi 25m on jo mennyt :) ja lisää samaiselta herralta ostettu, mistään muualta en tätä ole löytänyt.

Sitten vaan pujotushommiin! Joustolankaan ei ehkä kannata kiviä laittaa, sen verran tulee painoa eikä sitten jälki ihan kaunista.
 Vaikka kaikissa, ihan kaikissa ohjeissa aina sanotaan, että leikkaa sen ja sen pituinen vaijeri/lanka/siima niin olen vastarannan kiiski enkä leikkaa. Teen aina kaikki pujoteltavat korut siinä puolassa olevaan vaijeriin/lankaan/siimaan, inspiraatiosta ei koskaan tiedä minkä pitunen tulee lopputuloksesta :) varsinkaan kun ei käytä ohjeita. Vasta kun olen tyytyväinen tulokseen, katkon.
Kuten näette joustolanka vaatii aina sitä pituutta lisää jotta voi solmia eli saattaa mennä jopa 10cm hukkaan lankaa.
 Sitten solmu. Ihan tavallinen solmunalku niinkuin kengännauhoja solmitessa ja  toinen solmu tehdään niinkuin umpisolmu mutta kiepauta vielä kerran läpi silmukasta (kirurginsolmu). Tiukenna solmu vetämällä päistä ja monesti vedän vielä toiseen suuntaan jotta kaikki löysät saa pois.
 Jos käytän isoreikäistä solmunpiiloitushelmeä niin teen vielä umpisolmun lisää. Sitten turhat langanpäät nipsnaps poikki ja solmu helmen sisään piiloon.
Niin meillä on valmis koru :)
Jos haluaa varmistaa solmun niin voi käyttää tipan liimaa mutta katso että se on siihen sopivaa. Yleensä koru ei hajoa solmukohdasta vaan hankautuu käytössä poikki. Ja sitten vaan korjataan sillä mikään ei ole ikuista!

Isoihin puuhelmiin olen käyttänyt paksumpaa kuminauhalankaa, sellaista vaatteisiin tarkoitettua pyöreää, kuten käyttää Aarikka ym. isot puuhelmivalmistajat jos joskus vilkasette. Siinäkin onnistuin kerran ostamaan huonoa, löysää kuminauhaa ja kivastihan se sitten näkyi kun ei jaksanut kannatella korua. Meni vaihtoon nopeasti. Eli venyttäkää lankaa kaupassa hieman jotta tunnette miten se käyttäytyy.

Lankailevaa viikonloppua!
KatMan

8 kommenttia:

 1. Jei :) Kiitos! Tarkentava kysymys: Et siis ollenkaan venytä sitä lankaa aluksi?

  Mulla oli juuri tuo ongelma, että lanka venyy muttei palaudu. Taisi siis ennemminkin olla laadussa vikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, En venytä. Jos se venyy mutta ei palaudu niin kannattaa sanoa hyvästit langalle :)

   Poista
 2. Noiden kumilankojen kanssa olen itsekin hääräillyt. Juuri tuo solmujen pitäminen on monessa langassaongelma. Solmin samalla tavalla kuin sinäkin mutta väliin tipautan kirkasta kynsilakkaa :) Ei ole vielä yksikään solmu auennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, tuo on kanssa hyvä vinkki :) Itse en käytä liimaa lain ja solmut on pitäneet.

   Poista
 3. Kiitos paljon tutoriaalista! Mutta eihän tää nyt helpottanut ollenkaan munnjoustolankakoruilua, nyt pitäisi löytää tuo mysteerimies, jolta saa laadukasta lankaa ostettua :)

  VastaaPoista
 4. Oi niin! Hitsit kun en ole koskaan tajunnut otta yhteystietoja, aina vaan kysellyt missä seuraavaksi. Jos jossain kaupassa tätä löytyy niin ilmoitellaan heti! Ja kauppiaatkin saa ilmoitella :) Mutta toisaalta langoistakin ollaan varmaan montaa mieltä ja toiset tykkää noista mistä minä en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista kuin stretch magicistä ei oo itsellä kokemusta, mutta pidän sitä juurikin liian kovana lankana. Luulisinpa että tuo sinun käyttämäsi olisi aika hyvää tännekin :) Mutta pitääpä kierellä seuraavan kerran messuja sillä silmällä. No en tosin käy juuri muualla käy kun marraskuussa tampereella..

   Poista
  2. No ensi kerran täytyy varmaan järjestää treffit Tampereelle :) korublogistit tapaaminen. Jossain kaupassa olikin ohje, että venytä lankaa ennen käyttöä, sinänsä hassua sillä mun muut langat ainakin jää sitten tosi löysiksi mutta tätä ei tosiaan tarvi venyttää eikä sillä tavalla jää venyneeksi.

   Poista

Kiitos mukavasta kommentistasi!